A rendezvények vitathatatlanul nagy hulladéktermelők – írtunk már erről korábban, több cikkünkben is. Egy kis odafigyeléssel, néhány jó ötlettel nagymértékben csökkenthető a pazarlás, a hulladéktermelés, a környezet terhelése. Ti hogy csináljátok? Van erre egy jó ötletetek? Most díjat is nyerhettek vele!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2019. november 16-24. között kerül megrendezésre. Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében. A 2009-ben útjára indult kezdeményezés, először a negyedik évben 2012-ben ért el a kezdetekhez képest kimagasló eredményt azzal, hogy 27 országban 10 793 akció valósult meg. A program töretlen sikerét mutatja, hogy azóta évről évre emelkednek ezek a számok. Az elmúlt évben újabb rekord született, már 30 ország csatlakozott a felhíváshoz és közel 14.5 ezer a hulladékkeletkezést csökkentő, azt megelőző projekt zajlott le. Hazánkban több mint 200-an regisztráltak előzetesen az eseményre. A szervezők remélik, hogy az idei évben a tavalyi 228 aktivitást túlszárnyaló lesz az érdeklődés. A 2019 évi Európai Hulladékcsökkentési hét a hulladék keletkezésének megelőzésével, mennyiségének csökkentésével kapcsolatos oktatásra, nevelésre és a kommunikációra fókuszál. Ha van egy jó gyakorlatod, vagy kipróbálnál 1-et, akkor itt az alkalom! Nevezd be a projektet az Európai Hulladékmentes hétre https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/regisztracio  Hazánk eddig szinte mindig ott volt a döntőben az innovatív ötletekkel!

„A legeredményesebb, legjobb, leghatékonyabb regisztrált akciókat a hazai zsűri idén is jelöli az Európai Hulladékcsökkentési Díjra, amelyet a nemzetközi zsűri által kiválasztott legjobb európai hulladékcsökkentő kezdeményezések kapnak meg. A minden évben kategóriánként odaítélésre kerülő Díjért folyó versenyben évről-évre kiemelkedően teljesítenek a magyar résztvevők. 2013-ban és 2014-ben már két döntősünk is volt oktatási intézmény és magánszemély kategóriában, sőt 2014-ben a budapesti Bethlen Gábor ÚÁG Kincskereső Tagiskolája kapta a legjobbnak járó elismerést. 2015-ben ismét magyar siker született, a Héten megvalósított akciójukért az érdi „Pumukli” Német Nemzetiségi Óvoda nevelői vehették át Brüsszelben a díjat, 2018-ban pedig a „Klímanócska” projekt került a döntőbe.”

Idén legyél Te az, akinek projektje menetel a győzelemig. 

Bővebb információ: https://hulladekcsokkentesihet2019.hu/