Minden szervező rémálma, hogy az Ő rendezvényén történik baleset vagy tragédia. Ha lehet ilyen listákat írni, akkor nyáron a TOP 3 félelem egyike, egészen biztos, hogy a méh vagy a darázscsípés, hiszen a legrosszabb esetben akár súlyos allergiás reakció is bekövetkezhet. Körül jártuk kicsit, hogyan lehet a kockázatot csökkenteni. Mit tehetünk, ha megtörténik a baj, hogyan készülhetünk fel rá, a leg körültekintőbben? 

Nyáron a szabadtéri rendezvények egyik komoly veszélyforrása lehet a méh vagy darázscsípés. A legbanálisabb véletlen is előidézheti. Akár vendéggel, akár a rendezvényen dolgozó kollégával is megeshet, hogy megcsípi egy riadt méh, vagy véletlenül rálép egy rovarra, de akár ijedtében le is nyelheti a szájába berepülő csíkos hátút.  Azt tudjuk, hogy a rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetünkbe, ez pedig minden esetben kisebb vagy nagyobb helyi reakciót vált ki. Szerencsés esetben van a rendezvény helyszínén egészségügyi személyzet. A rendezvény egészségügyi biztosítását kormányrendelet szabályozza, melyről itt olvashattok bővebben.

Mi a teendő, ha nincs a helyszínen megfelelő személyzet? Nézzük meg, mely reakciókat hogyan tudjuk lereagálni helyesen!

Ha a csípést követően, a csípés helyével egyező területen jelentkezik a bőrpír, püffedés, dagadás, akkor az bármilyen ijesztően is néz ki, nem kell miatta aggódnunk. Ezek a reakciók tüneti kezelést igényelnek csak. Az allergológusok ilyen esetekben antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő kenőcsök használatát, a bőrfelület hűtését, illetve ha egy bedagadt végtagról van szó, akkor annak felpóckolását javasolják.

“A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak.” dr Mezei Györgyi: Méh és darázscsípés: veszélytelen vagy halálos (2015)

Komoly veszélyt jelent az, ha valaki, ijedtében vagy véletlenül lenyeli a méhet vagy a darazsat.  A szájüregben, nyelven, a garatban kialakuló duzzanat ugyanis légzési nehézséget és akár fulladást is okozhat, mert elzárhatja a felső légutakat Ilyen esetben nincs idő mérlegelni, azonnal ki kell hívni a mentőt.  

Szintén tragédiát okozhat, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, az egész szervezetet érintő allergiás reakció, az úgynevezett anafilaxia jelentkezik.

Ennek tünetei: súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, az egész testen megjelenő kiütés, nyelési zavarok, szédülés, arcon jelentkező duzzanat, torokszorító érzés, nehézlégzés vagy az eszméletvesztés.  Ebben az esetben azonnali sürgősségi ellátásra van szükség. Amennyiben a beteg tud az allergiájáról, akkor a nála lévő adrenalin injekciót be kell adni a combizomba, és azonnal hívni kell a mentőket. Fontos tudnunk, hogy ilyen életveszélyes sokkot, hazánkban csak a méh vagy darázs csípése válthat ki, a többi rovar mérge csak helyi reakciót válthat ki.

Hogyan előzhető meg? Mit tehetünk, hogy a kockázatot csökkentsük?

Szervezőként számos óvintézkedést megtehetünk az előkészítés során, mellyel csökkenthetjük a kockázatot, javíthatjuk a reakció időt.

 • A helyszínbejárások során tegyük fel a kérdést a helyszínnek, hogy előfordult -e már ilyen eset. Tudnak-e a környéken méhekről, fészkekről, kaptárról?
 • A résztvevőknek megküldött, kiosztott tájékoztató anyagba térjünk ki az alábbiakra:
  • Ha ismert allergiája van valakinek, hozza magával az életmentő injekciót, és jelezze előre a szervezőknek a regisztrációnál, hogy ilyen problémája van.
  • Tájékoztassuk a résztvevőket, hogy hova fordulhatnak probléma esetén.
 •  A munkakezdés előtt a kollégákat tájékoztassuk a veszélyforrásokról és a megoldási lehetőségekről.
  • Ne nyúlkáljanak fa, – szikla, vagy mesterséges üregekbe!
  • Ha megjelenik egy-egy méh, vagy darázs a közelben, igyekezzünk a nyugalmunkat megőrizni, a csapkodás, kapálózás, hadonászás tovább ingerli a rovarokat
 • Mindig legyen a rendezvényen legalább egy orvos vagy szakképzett gyalogőrség, akkor is, ha a rendezvény típusa vagy mérete nem igényli a kormányrendelet alapján.
 • Legyen a helyszínen a patikából beszerezhető antihisztamin tartalmú, viszketéscsillapító és gyulladáscsökkentő krém, a bőrfelület hűtésére szolgáló hűtőzselé.
 • A területen széthagyott, félig elfogyasztott édes folyadékok vonzzák a rovarokat. Figyeljünk a folyamatos takarításra. A szemetesek rendszeres ürítésére.
 • Ha a rendezvény alatt alakul ki veszélyforrás, pl megjelenik egy méhraj, vagy felfedezünk egy kaptárt, akkor azonnal biztosítsuk a helyszínt. Zárjuk le a környéket, tegyünk oda egy biztonsági őrt, aki vigyáz arra, hogy ne menjen senki közel. Hívjunk méhész szakembert!

És végül, soha ne hagyjuk a csípéssel a sérültet magára, akkor sem, ha azonnal nem jelentkeznek a tünetek. Kísérjük el egy hűvös helyiségbe vagy egy sátorba. Ültessük le, kapjon folyadékot és figyeljünk rá.