A rendezvények egyik nagyon fontos alappillére a vendéglátás. Érzékeny és bizalmi kérdés. Ha a vendégeink finomakat ettek, jókat ittak már fél siker. Éppen ezért az előkészítés során nagy hangsúlyt fektetünk rá. Tervezzük, szervezzük, próba ebédelünk. Gondosan kiválasztjuk a szolgáltatót. A rendezvényhez és a résztvevőkhöz leginkább illő menüsort sokáig egyeztetjük. Nincs attól kellemetlenebb, ha kevés a leves, vagy elfogy a feltét, esetleg a lassabban ebédelőknek nem marad desszert, ezért a mennyiséget gondosan határozzuk meg, nehogy bárki éhen maradjon, valami idő előtt elfogyjon. És ez így is van rendjén!

Mi van akkor, ha túlrendeltük magunkat? Mi történik akkor, ha a vendégeink egy része nem jön el vagy idő előtt távozik? Nagylétszámú eseményeknél ez gyakran előfordul. Mit teszel, ha megmarad az étel? Mit teszel, ha rengeteg étel marad meg?

Az elmúlt években nagyon sok megoldással találkoztam. Láttam a maradék ételt kicsomagolva a távozó vendégeknek kiosztani. Láttam a rendezvény végén a helyszínre érkező segély szervezetet, akik elvitték a rászorulóknak az ételt.

Sajnos nem mindenki ilyen felkészült és előrelátó. Láttam konténerbe dobált több 100 – igen jól olvastad – többszáz hamburgerzsemlét. Láttam csatornába leöntött több üst gulyást. Láttam bontatlan chafing töltött káposztát, somlóit, stb a moslékban landolni.

Ha az előkészítés során, arra is rákérdezünk a catering cégnél, hogy ilyen esetre fel van -e készülve már sokat tettünk. Ha egy ilyen eset felkészülten ér bennünket nagyobb az esély arra, hogy nem landol a szemétben a megmaradt étel.

Milyen lehetőségeink vannak?

  • Minden esetben készüljünk ételdobozokkal, amelyekbe ki lehet porciózni a megmaradt ételt.
  • Kössünk megállapodást egy segélyszervezettel, tájékoztassuk őket előre, hogy várhatóan lesz megmaradt étel, így őket sem éri váratlanul, ha érte kell jönni.
  • Köthetünk megállapodást állatmenhellyel is, ebben az esetben, ha a maradékot gondosan kezeljük, akkor az úgynevezett moslék sem megy a szemétbe. Ha előre tudják, hogy rendezvény lesz, ők is tudnak készülni az elszállításra. Kevesen tudják, de a szünetek beköszöntével, az oktatási intézmények maradéka nélkül sok helyen komoly gondot okoz az állatok etetése.
  • Használhatjuk a https://foodcoin.hu/ felületet is, melyet magyar diákok fejlesztettek ki, és amellyel itthon és külföldön is innovációs díjakat nyertek el. A program lényege egy online felület, ahova feltölthető a megmaradt élelmiszerek fajtája, mennyisége, lejárati ideje, pontos helye a regisztrált szervezetek vagy magánszemélyek pedig azonnal tudnak mozdulni érte.

A lényeg, hogy szánjunk az előkészítés során erre is időt. Néhány telefon vagy e-mail és máris sokat tettünk az ételpazarlás ellen!